ads
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

celebrity-deaths

Ιστοριες και ερμηνειες απο τα τραγούδια των Doors Part1

Μετά απο μεγάλη έρευνα και πολύ ψάξιμο σαν παρουσιάζω τις πραγματικές αλλα και τις πιο κοντινές ερμηνείες και ιστορίες απο τα τραγούδια των Doors.





Alabama Song (Whiskey Bar)

Πρόκειται για μια διασκευή του τραγουδιού μιας γερμανικής όπεραςγραμμένο το 1929 από τον Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ.Χρησιμοποιήθηκε σε μια αμφιλεγόμενη γερμανική οπερέτα του 1930 ονόματι The Rise And Fall Of The City Of Mahogany.
Τα θέματα του υλισμού, της απελπισίας, και των παράνομων απολαύσεων, αυτό ήταν που τράβηξε το συγκρότημα στην επανεξέταση και επιλογή αυτού του τραγουδιού. Το τραγούδι πήρε μια πιο κυριολεκτική έννοια όλα αυτά τα χρόνια που οι Doors ήταν στο προσκήνιο λόγω των προβληματων του Jim Morrison με την χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Η ιδέα του τραγουδιού προτάθηκε απο τον  Ray Manzarek.



Back Door Man

Το τραγούδι Back Door Man έχει τις ρίζες του,απο το ομόνυμο Μπλουζ τραγούδι του  Willie Dixon του 1961. Έχει επανεκτελεστεί απο τους John Hammond Jr. ,  Howlin' Wolf και άλλους.
Οι Doors διάλεξαν το τραγούδι μετά απο τη προτροπή του Robbie Krieger αφού το το άκουσε σε μία νεότερη έκδοση.
Ο ''Ανθρωπος της Πίσω Πόρτας'' δηλαδή ο ''Back Door Man''  ήταν ένας άντρας ο οποίος είχε σχέση με μία παντρεμένη γυναίκα της οποίας ο αντρας ήταν μακρυά. Ο άντρας συνήθιζε να φεύγει απο την πίσω πόρτα (στην κυριολεξία) κάθε φορά που ο άντρας της ερωμένης του ερχόταν απροσδόκητα στο σπίτι.
Σε μία συναυλία τους  στο  Winterland του  San Francisco οι Doors παράτησαν το τραγούδι στη μέση και έκατσαν μπροστά σε μία οθόνη τηλεόρασης πάνω στη σκηνή όπου εκείνη την ώρα παιζόταν η μαγνητοσκοπημένη εκπομπή της τηλεόρασης στην οποία είχαν παρευρεθεί στο Jonathan Winters Show.
Επίσης η συλληψη του Jim Morrison στο New Haven έγινε κατα τη διάρκεια αυτου του τραγουδιού.
Ακόμα έχει ειπωθεί απο τον ίδιο τον Jim σε κάποιον,πως το τραγούδι έχει και μία δευτερη πιο ''ιδιαίτερη'' ερμηνεία, αφου αναφερόταν πέρα απο την ιστορία του τραγουδιού, και στο πρωκτικό σεξ το οποίο του άρεζε να κάνει στις γυναίκες.




Been Down So Long

Το τραγούδι αυτό είναι εμπνευσμένο απο το μυθηστόριμα  του Richard Farina's το 1966 '' Been Down So Long It Looks Like Up To Me''. Ο Farina σκοτώθηκε 2 μέρες μετά τη κυκλοφορία του μυθηστορήματος του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όπως και ο Jim Morrison πέθανε λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ του L.A Woman.
Η φράση του τραγουδιού "been down so long, and it looks like up to me" πρωτουπώθηκε απο τον Μπλουζιστα Furry Lewis το 1928.



Blue Sunday

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί συνήθως το έπαιζαν μαζί με το Peace Frog γιατί τρέχουν διαδοχικά στο άλμπουμ.
Η κανονική ερμηνεία του τραγουδιού είναι πως ο Jim το έγραψε αυτό για την Pamela Courson για να εκφράσει την αγάπη του προς αυτήν.
Μερικές γλώσσες όμως λένε και την άλλη εκδοχή η οποία είναι πως ο Jim αναφέρεται σαυτό το τραγούδι στην ''αγάπη του'' το οποίο δεν είναι κάτι άλλο απο ένα καινούργιο ναρκωτικό που είχε δοκιμάσει μια Κυριακή... Όποια και αν είναι η ερμηνεία...μόνο ο Jim το ξέρει...Το τραγούδι όπως και να έχει είναι υπέροχο.



Break On Through (To the other side)


Αυτό ήταν το πρώτο τραγούδι των Doors  του πρώτο τους άλμπουμ, καθώς επίσης και το πρώτο τους single. Πήρε κάποια airplay στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ΛοςΆντζελες μετά από τους φίλους και τους οπαδούς τους που το ζητούσαν συνεχώς.
Ο αρχικός στοίχος είναι «She gets high" Η Electra 'ομως στο δίσκο το κάνει να ακούγεται  ''She gets uuggh,", για να αποφύγει τις αντιδράσεις και τη λογοκρισία που γνώριζε πως θα υπήρχε.  Ο στοίχος ''She gets High'' ακούγεται καθαρά σε ζωντανές του συναυλίες.
Ο Jim Morrison πήρε μερικούς στίχους απο το βιβλίο του John Rechy του 1963 "City of Night."
Η μελωδία στην  κιθάρα εμπνεύστηκε από το τραγούδι "Shake Your Money Maker'' του  Paul Butterfield.
Το τραγούδι ήταν ένα απο τα έξι Demo τραγούδια των Doors που είχαν δώσειστην  Aura Records περιμένωντας να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο. Ο Robbie Krieger δεν ήταν ακόμη μέλος των Doors.
Ο Ray Manzarek έιπε σε μία συνέντευξή του πως ήταν το τελευταίο τραγούδι που  είχαν παίξει ζωντανά στο τελευταίο Live που είχαν κάνει πριν πεθάνει ο Jim Morrison.
Τωρα όσον αφορά την ερμηνεία λέγεται - και είναι επίσης και η δική μου γνώμη- πως αναφέρεται στο ναρκωτικό Lsd .Δηλαδή ότι περνάς την άλλη πλευρά της πόρτας, την άλλη πλευρά του μυαλού στου , περνάς της πύλες της αντίληψης...δηλαδή αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος παίρνει LSD.