ads
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

celebrity-deaths

Ιστοριες και ερμηνειες απο τα τραγούδια των Doors Part2




End Of The Night

Το τραγούδι αυτό είναι μία ''ομολογία'' του Jim Morrison όσον αφορά τους στόχους του για τη ζωή.Προς το τέλος της βραδυάς ήταν ο στόχος του μέσα απο πολλούς τρόπους βνα επιτυγχάνει το θάνατο, ένα είδος θανάτου μέσα απο τις παρεσθήσεις και τα οράματα σε άλλους κόσμους (με οδηγό τα ναρκωτικά). 
Προσπαθούσε να πάει εκεί που κανένας εως τότε δεν είχε καταφέρει να πάει πριν, ένα μέρος με απόλυτη ηρεμία.
Μερικοί απο τους στίχους είναι εμπνευσμένοι απο το Γαλλικό βιβλίο ''Journey To The End Of The Night''.
Ο στίχος  "Realms of bliss, realms of light, some are borne to sweet delight, some are borne to sweet delight, some are borne to the endless night'' είναι παρμένος σχεδόν αυτολεξεί απο το ποίημα του William Blake ''Auguries Of Innocence''
Το τραγούδι αυτό ήταν που βοήθησε τους Doors να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο.



Five To One

Το ''Five To One'' ήταν η κατα προσέγγιση αναλογία λευκών-μαύρων, νέων-γέρων , καπνιστώ-μή καπνιστων και Αμερικανών στρατιωτών στοι Βιετνάμ. (αν και ο Jim είχε πει πως οι στίχοι δεν είναι πολιτικοί).
Ο Jim ήταν τόσο μεθυσμένος όταν ηχογράφησε το κομμάτι αυτό που χρειαζόταν τη βοήθεια των ατόμων στο στούντιο για να του υποδυκνείουν πότε θα αρχίσει να τραγουδάει.Αν ακούσετε προσεκτηκά, όταν αρχίζει το τραγούδι ακούγεται στο βάθος μία φωνή που λέει:  "One more time" πριν ο Jim αρχίσει την πρώτη του στροφή.
Ο Jim πήρε την ιδέα για το τραγούδι όσο περίμενε στα παρασκήνια για να αρχίσει μία συναυλία τους το 1967. 



Hello I Love you

O Jim Morrison έγραψε αυτό το τραγούδι όταν είδε μία ομορφη κοπέλα να περπατάει στην παραλία. Το τραγούδι έμεινε στα σκαριά για 3 χρόνια αφού ηχογραφήθηκε. Εγινε πολύ αγαπητό στο κοινό αφού ανέβαινε συνέχεια στα Charts παρ'όλο που δεν ήταν κάτι βαθυστόχαστο όπως τα περισσότερα απο τα τραγούδια των Doors. Ηταν και αυτό ένα απο τα επίσης 6 τραγούδια που ηχογράφησε ντο συγκρότημα στο Demo για την  Aura Records.
Η μουσική του τραγουδιού είναι παρόμοια με το  "All Day And All Of The Night'' των  Kinks. Ετσι οι Doors αναγκάστηκαν να πληρώσουν αμοιβή για τα δικαιώματα του τραγουδιού.
Ο στίχος "Queen of the angels"  αναφέρεται στο Λος Άντζελες που είναι και η Πόλη Των Αγγέλων.



L.A Woman


To "Mr. Mojo Risin'" είναι αναγραμματισμός απο το όνομα του Jim Morrison. Ο Jim επαναλαμβάνει αυτές τις λεξεις όλο και πιο γρήγορα σαν να επέρχεται ένας οργασμός..
Η λέξη mojo είναι μία voodoo γοητεία,συνήθως μία τσάντα γεμάτη φυτά και αντικείμενα, τουλάχιστον αυτό έχουν επινοήσει. Το κάθε φυτό χρησιμοποιήται για διαφορετικόπ σκοπό..άλλο mojo  για την αγάπη, άλλο για την ευδαιμονια κ.τ.λ. Αν κάποιο mojo ήταν σε μαύρη τσάντα προοριζόταν για θάνατο.Για πολλούς συμπεριλαμβανομένου και του Jim πίστευαν ότι το Mojo σήμαινε σεξουαλική ενέργεια.
Ο Ray Manzarek σε μία συνέντευξή του εξήγησε την έννοια αυτού του τραγουδιού :'' είναι ένα τραγούδι για την οδήγηση κάτω απο την τρέλλα του L.A, για το ότι είσαι ένα άτομο αντικοινωνικής συμπεριφοράς στο δρόμο όπως ο Κέρουακ και ο Neal Cassady''.
Ο Morrison έκανε τα φωνητικά αυτου του τραγουδιού μέσα στο μπάνιο του τελευταίου τους studio για να πάρει η φωνή του έναν διαφορετικό ήχο. Κατα τη διάρκεια αυτής της ηχογράφησης ο Jim είχε πιεί ουκ ολίγες μπύρες..! 
Οι Doors εκτέλεσαν αυτό το τραγούδι live μόνο μία φορά και αυτο στη Κρατική Εκθεση του Μεγάρου Μουσικήςστις 11 Δεκεμβρίου του 1970.


Light My Fire

Το τραγούδι αυτό έμελλε να είναι κάτι σαν την ''υπογραφή'' των Doors. Κυκλοφόρησε με το πρώτο τους άλμπουμ και τους ανέβασε στο καλλιτεχνικό στερέωμα.  Η Electra Records αποφάσισε πως το σόλο του τραγουδιού ήταν πολύς μεγάλης διάρκειας για το ραδιόφωνο και έτσι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι διεγράφη.
Τους περισσότερους απο τους στίχους τους έγραψε ο κιθαρίστας του γκρουπ Robbie Krieger ο οποίος είτε πως ήθελε να βάλει μέσα στο τραγούδι ένα απο τα στοιχεία της φύσης και επέλεξε τη φωτιά.
Ο Jim στο ημερολόγιο του εξομολογείται πως απεχθανόταν αυτό το τραγούδι και την εκτέλεσή του. Επίσης φαινόταν να δυσανασχετεί που η φήμη της μπάντας προήλθε απο αυτό το τραγούδι στο οποίο συμμετήχε ελάχιστα στιχουργικά.